Dieta zwiększająca jakość komórek jajowych
Często pacjentki zmagające się z niepłodnością pytają o domowy, naturalny sposób na zwiększenie płodności. Jest nim właśnie jedzenie, które może spowolnić proces starzenia się komórek jajowych oraz wesprzeć ich dojrzewanie.
Dobrej jakości komórka jajowa zwiększa szansę na ciążę oraz prawidłowy jej przebieg, natomiast słaba jakość oocytów związana jest ze zwiększonym ryzykiem poronienia i mniejszym powodzeniem procedury in vitro.
Efekty po 3 miesiącach
Znajdujące się z jajnikach pęcherzyki jajnikowe rosną i dojrzewają przez 100 dni, by jeden z nich uległ owulacji i uwolnił komórkę jajową. Przez ten czas nasz styl życia oddziałuje na zawartą w pęcherzyku jajnikowym komórkę jajową, która może ulec zapłodnieniu. Z tego powodu warto zadbać o dietę przez minimum 100 dni przed rozpoczęciem starań o dziecko.
Co szkodzi komórkom jajowym
Niekorzystny wpływ na komórki jajowe wykazuje nieprawidłowa masa ciała, nadużywanie alkoholu czy palenie papierosów. Również mało wartościowa dieta może wpływać negatywnie na jakość komórek w kilku mechanizmach:
- stymulować stan zapalny,
- zwiększać stres oksydacyjny,
- powodować niedobory pokarmowe,
- zaburzać gospodarkę glukozowo-insulinową
Na szczęście, wprowadzając zdrowy styl życia możemy przeciwdziałać tym zjawiskom i wspierać jakość komórek jajowych. W tym artykule skupię się tylko na diecie. Wspomagającą suplementację omówię oddzielnie.
Dieta przed ciążą
Dieta wspierająca jakość komórek jajowych to dieta:
- oparta na zasadach zdrowego żywienia,
- o odpowiedniej podaży kalorii (energii),
- pełnowartościowa, czyli odżywcza, dostarczają składników niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu (białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych),
- bogata w antyoksydanty, które chronią komórki jajowe przed stresem oksydacyjnym,
- o niskim indeksie glikemicznym diety, co pomaga zachować prawidłową pracę gospodarki węglowodanowej, a przez to prawidłową pracę jajników, natomiast w przypadku podwyższonego stężenia glukozy i insuliny może dochodzić do zaburzenia owulacji,
- dostarczająca wystarczającą ilość kwasów omega-3, działających przeciwzapalnie, niezbędnych do prawidłowej pracy układu hormonalnego.
Produkty zalecane i niezalecane przed ciążą
Przygotowują posiłki warto zadbać o to, by były one pełnowartościowe, tzn. składały się z dobrej jakości białka (ryby, chude mięso, jaja, strączki, pełnotłusty nabiał), tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, awokado, orzechy, pestki, nasiona), węglowodanów, najlepiej złożonych, o niskim indeksie glikemicznym (pieczywo razowe/pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty) i oczywiście warzyw lub owoców. Dzięki temu dostarczysz ważnych składników i obniżysz indeks glikemiczny posiłku.
Jednocześnie warto ograniczyć do minimum produkty, które przyczyniają się do zwiększenia stresu oksydacyjnego czy stanu zapalnego. Należą do nich głównie wysoko przetworzone produkty, np. fast foody, produkty instant, słodkości. Szczególne zagrożenie dla płodności stanowią trans nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w chipsach, wypiekach cukierniczych i słodyczach. Przy staraniach warto zwrócić uwagę również na alkohol, który ogranicza wchłanianie korzystnych składników i jest źródłem stresu oksydacyjnego, który zaburza pracę układu hormonalnego.
Co warto jeść przed ciążą
Poniżej znajdziecie produkty, o szczególnym znaczeniu w kontekście poprawienia kondycji komórek jajowych, które warto włączyć do diety.
Żółtka jaj
Dostarczają żelaza, wapnia, cynku, witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy B12. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) oraz witaminy A, D, E. Ponadto, jajka są niedrogim źródłem chudego białka oraz choliny, której odpowiednie stężenie może zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych u dziecka.
Wątróbka
Wątróbka jest jednym z najbardziej odżywczych produktów, ponieważ obfituje w witaminy (z grupy B, szczególnie B12 i kwasu foliowego) i składniki mineralne (żelazo, cynk), jak również cholinę. Wątróbka może zostać upieczona, dodana do pasztetu, ugotowana w rosole czy usmażona.
Ryby morskie
Tłuste ryby morskie (szczególnie łosoś, szprotki, makrela) są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Przed ciążą zaleca się spożycie 2 porcji ryb na tydzień (w tym chociaż 1 porcję tłustej ryby morskiej). Warto wybierać gatunki o niskim zanieczyszczeniu, np. łosoś atlantycki lub dziki zamiast bałtyckiego, makrela atlantycką zamiast królewskiej)
Fasola i soczewica
Strączki charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów ważnych dla płodności, jak również błonnika. Warto pamiętać jednak o chociażby ich moczeniu przed gotowaniem oraz łączeniu w posiłku z produktami bogatymi w witaminę C, aby korzystać w większym stopniu ze składników zawartych w strączkach.
Nasiona słonecznika
Ziarna słonecznika są bogate w witaminę E, niezbędny składnik odżywczy, a także są źródłem kwasu foliowego i selenu.
Orzechy brazylijskie
Wspomagają produkcję dobrej jakości komórek jajowych, ze względu na wysoką zawartość selenu, czyli składnika mineralnego, który łagodzi uszkodzenia chromosomalne w komórkach jajowych oraz zmniejsza stres oksydacyjny.
Nasiona sezamu
Są świetnym źródłem składników mineralnych, w tym cynku, który wspiera pracę układu hormonalnego, odpowiedzialnego za kondycję oocytów.
Owoce cytrusowe
Pomarańcze i grejpfruty zawierają poliaminę putrescynę, która w badaniach na modelu zwierzęcym poprawiła jakość oocytów.
Imbir
Kłącze imbiru działa przeciwzapalnie oraz poprawia krążenie, przez co napływ krwi do narządów rozrodczych jest większy, a to wpływa pozytywnie na jakość oocytów.
Dieta przed ciążą od dietetyka
Jeśli potrzebujesz wsparcia, to w sklepie znajdziesz dostępne od ręki jadłospisy, które m.in. wspierają jakość komórek jajowych.
Data ostatniej aktualizacji: 06.03.2022